Tre krukor, tre planteringar, tre platser

Igår medverkade jag som trädgårdsmästare och inspiratör när Slettvoll bjöd in till pressfrukost.

Geir och Linda

Jag föreläste om att odla i kruka under temat ”Tämja naturen” som bestämdes tillsammans med Slettsvolls inredare Geir. Vi valde att lyfta in en liten bit av den vilda naturen dvs skogen, stranden och ängen.

IMG_7798

På bilden syns skogens kruka.IMG_7794

Långt in i skogens mörka och mustiga grönska finns en hemlig tjärn, kring den växer venussko och dvärgkowhai som symboliserar träden. Klöver i dramatiskt svart väller ut över kanterna för att återskapa den vilda karaktären. Gröna kuddar av gräs blir som vilsamma pauser.IMG_7790

Krukan är gjord av ett lättmaterial. Formen och avgjutningen av bark skapar en taktil känsla. Den sotigt svart färgen fick oss att associera till kol. Därför fyllde vi botten av krukan med kol, som även använde till marktäckning. Mitt i krukan placerades en låg cylindervas som fylldes med vatten dvs ”tjärnen”. IMG_7788

Tittar man ner i vattnet syns kolen och en spännande effekt uppstår.Stranden

Strandens kruka har växter i gråa toner, precis som de växter som trivs på sanddynor i gassande sol och i salta vindar. Här finns inga blommor utan bladverken står i centrum.IMG_7782

Krukplanteringen är som vackrast att se uppifrån, då syns verkligen hur växterna väver och flätar sig in i varandra. Lägger man handen på lavendeln doftar det ljuvligt. och tar man på bladen känner man hur lena och mjuka de är, klappvänliga.IMG_7783

Krukan är bara så härlig. En bit sandstrand men i skulpterad form! IMG_7799

Den sista platsen vi valde att ”tämja” var ängen! Och vilket ha-begär den skapar hos alla som ser den! Här ville vi att det skulle kännas som om man tagit med sig spaden ut på ängen och grävt upp den bit som planterats ner i cylindervasen. IMG_7802

Det blev precis som ett fönster in i sommaren. Som vi längtar!IMG_7804

Gräs och stjärnflockor, vilken makalöst vacker kombo!

2 reaktion på “Tre krukor, tre planteringar, tre platser

 1. Alltså – så himla snyggt och konstnärligt!!!
  Ni har verkligen lyckats skildra både skogen, stranden och ängen på ett stilfullt sätt.
  Måste ha blivit succé!
  Fick en förfrågan som trädgårdsexpert (vilket jag inte är) så jag tipsade om dig istället.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • Ja vi fick till härliga små minilandskap. Teamwork är bra :) Tackar för det men jag vet inte om jag vågar titulera mig expert, trädgårdsmästare känns lättare att stå upp för ;) Stor kram igen!

Kommentera