Pallkragar i Ursvik

IMG_8602Igår drog Sundbybergs stad och Stora Ursvik KB igång stadsodling i Ursvik för 2:a året!   DSC_6378Jag fanns på plats för att coacha igång dem alla och prata allmänt om vad man ska tänka på för att få ut mesta möjliga av sin skörd.IMG_8617

27 pallkragar är placerade alldeles vid Kymlinge skola.    IMG_8611

Mina topp 4 för att lyckas med pallkrage odling är:

  1. Välj lättodlade grönsaker! Rädisor, ruccola, moröttter, mangold, sockerärtor, plocksallat, och zuchini.

  2. Bevattning, de godaste grönsakerna är de som får mycket vatten! I en pallkrage som är en upphöjd bädd blir det varmt = torrt! Klär man insidan av pallkragen med plast så håller den fukten bättre och blandar man dessutom upp jorden med barkmull så är jorden som en svamp!.

  3. Näring, gödsla/jordförbättra med kogödsel och barkmull. Näringsvattna resten av säsongen, ju mer du skördar desto mer näring.

  4. Håll koll på odlingen, löss, larver, steklar, fjärilar, sniglar och myror. Alla trivs de i en odling. Odlas kål behövs odlingen täckas med fiberduk för att inte kolfjärilen ska komma åt att lägga sin ägg och larver. Hittar ni nyckelpigor var rädd om dessa de äter lössen som myrorna transporterar. Myrorna mjölkar nämligen lössen på den söta saft de utsöndrar när de äter knoppar. Larver plockas bort och tas ihjäl. Det bästa växtvårdsmedlet som är ogiftigt är såpa vatten som sprayas över angripna delar. Det är en fördel om pallkragarna står så vinden kommer åt eftersom många steklar och och andra flygfän har svårt att landa när det blåser.

Kommentera