Boktips

 

Sundbybergs Stadsbibliotek är min hemliga oas! Jag tycker det är en ren lyx att komma dit och kunna välja och vraka band alla trädgårdsböcker! Här hemma finns ständigt lånade böcker och emellanåt hittar jag böcker som jag har svårt att lämna tillbaks. Lånar dem om och om igen, ibland kan jag hålla på så i halvår. Det är då, som jag förstår att den här boken måste jag ha, som min egen. Här kommer några av mina favoriter jag gärna rekommenderar!

Bok nr 1 Din Trädgård av Karin Berglund

Det finns som sagt ett fåtal böcker som jag ständigt återkommer till både när jag ska söka fakta eller inspiration och Din Trädgård är verkligen en sådan bok. Just den här boken var dessutom min allra första trädgårdsbok som jag inhandlade för 15 år sedan! Boken innehåller ALLT tex ett helt kapitel om jord, rosor, odla i kruka, växtskydd, design, förökning, köksträdgård och mycket mer.

  Bok nr 2 Skydda din trädgård av Maj-Lis Pettersson.

Har man trädgård så drabbas man för eller senare av skadegörare! I boken Skydda din trädgård finner man de flesta växtsjukdomar och skadedjur som angriper våra växter. På ett tydligt och kortfattat vis förklarar Maj-Lis hur man ska gå till väga för att ta reda på vad som drabbat ens växter samt åtgärder. Maj-Lis Pettersson är Sveriges främsta växtdoktor och i P1 kan man lyssna till hennes råd i radio programmet ”Odla med P1″.

Bok nr 3 Trädgårdsdesign av Helena Åhlund

Det bästa i den här boken är förutom alla konkreta designtips, växtlistorna! Helena Åhlunds växtlistor använder jag mig utav som lathund när jag ska hitta växter med speciella önskemål tex. ”Växter med vackra grenar och stammar” ”Tidigblommande buskar”, ”Annorlunda blad” eller ”Träd för små trädgårdar”.

Bok nr 4 Ekologisk Trädgårdsglädje av Peter Svenson

Ursäkta, men hur trist kan det bli!? Utseendet och titeln gjorde att jag inte ens la märke till den här guldklimpen. Men eftersom det är bibliotekets bok hamnade den ändå i min lånepåse bland alla de 10 andra böcker jag fick med mig hem. Det hade varit riktigt synd om jag missat den, för vilken trevlig bok och med ett bra budskap, ekologiskt odling som faktiskt är lika med ”latmans” odling. Här finns att läsa om en massa genvägar i trädgården som dessutom är bra för miljön!

Bok nr 5 Gräs och Bambu av Marie och Björn Hansson.

Jag gillar verkligen prydnadsgräsen och anser att ingen rabatt är komplett utan dem! Gräs och Bambu är en riktigt gräsbibel. Här finns allt som är värt att veta om prydnadsgräsen och bambu och jag bläddrar i den varje vecka och lär mig något nytt. Paret Marie och Björn Hansson har även givit ut två andra ”biblar” som jag gärna tipsar om Perenner och Kryddväxter. Jag är evigt tacksam dessa böcker som jag använder mig flitigt av för att faktasöka när jag jobbar på Ulriksdals Slottsträdgård som trädgårdsmästare.

Bok nr 6 Kål och krasse av Lena Israelsson

Kål och krasse är en lagom behändig bok om köksträdgården. Den är både fylld med intressant fakta om köksväxter och trevlig inspiration i form av bilder och idéskisser om man själv vill anlägga ett grönsaksland!

3 reaktion på “Boktips

  1. Pingback: Maj-Lis Pettersson… | Linda trädgårdsmästare

    • Hej, Så roligt att du hittade till min blogg och att jag kunnat ge dig feedback! Din bok hör verkligen till mina favoriter. All lycka till med ditt nästa bokprojekt! /Linda

Kommentera