Föreläsningar på Rum & Trädgårdsmässan i Kista…

Som jag väntat och varit nyfiken men nu har äntligen seminarieprogrammet släppts! Blandningen av talare är som en chokladask fylld av goda praliner! Här gäller det att planera tiden rätt så att man både hinner lyssna och se alla montrar, helst utan att stressa…

Tre tips för att hinna med:

  1. Fika samtidigt som du lyssnar på inspirerande seminarier.
  2. Slösa inte tid på köande! Drick inte för mycket kaffe och hämta ut kontanter innan ni går in på mässan, så slipper du slösa tid i toalett och bankomat kö.
  3. Ha ingen annan tid att passa under dagen, låt mässan vara en heldagsaktivitet.

IMG_5381

Så vilka seminarium kommer jag själv gå på? Jo, förutom mitt eget ”Genvägar till en vacker trädgård” (där jag ger konkreta tips för dig som vill, men inte riktigt har tiden att hinna med) så är jag väldigt intresserad av biodling. Förra året gick jag en biodlingskurs som verkligen gav mig insikter om hur livsviktiga bina och alla andra pollinatörer är, riktiga hjältar! Dessutom är hela bisammhället så finurligt uppbyggt så jag blev alldeles imponerad. Så jag planerar in seminariet ”Bikupans uppbyggnad”.  IMG_4258

Något annat jag verkligen gillar är att samarbeta med djur i trädgården, ekologiskt samspel som tex höns. Dels lämnar de efter sig ett av de bästa gödselmedlet, innehållandes en dunderkur av kväve = växtkraft! Passar perfekt för gräsmattan (men kom ihåg att gödsla när det väntas regn så slipper du obehaglig lukt…). Dels går de och pickar ohyra och ogräsfrön och sedan är de söta att se på. Jag kommer alltså bänka mig när det är dax för seminarierna ”Höns i trädgården – roligt, nyttigt och klimatsmart” och ”Egen gödsel – säker och miljövänlig”

IMG_9028

Lyssna på det här! Som trädgårdsmästare odlar jag jorden, inte blommorna! Grunden för att lyckas med sin trädgård ligger i jorden, utan en god jord inga växter, krångligare än så är det inte. Frågan är bara vad som är en ”god jord”? Jo, den ska vara lucker och hummusrik dvs både hålla fukt och släppa igenom syre. Därför är det viktigt att ständigt jordförbättrar, själv har jag som rutin att varje gång jag gräver i jorden blandar jag ner gödsel och kompost. Därför kan det ju vara intressant att veta hur man bygger upp sin kompost och vad den ska innehålla, jag vill alltså inte missa seminarium:  ”Kompostera mera!” och ”Terra preta – den svarta jorden som ger större skördar”

IMG_5040

Ett annat högaktuellt ämne är stadsodling och gerillagardening! Alla ska ha möjlighet att odla även den som bor i lägenhet utan balkong! Därför ska det bli väldigt intressant att höra vad Bosse Rappne har att säga under sitt seminarium ”Stadsodling och trädgårdsinspiration”. Det är alltid intressant och lärorikt att lyssna på honom, han har en sund inställning till trädgård. Och det känns extra kul eftersom jag dessutom jobbar på Ulriksdals Slottsträdgård emellanåt, en härlig plats väl värt ett besök! Men Bosse pratar inte bara om stadsodling utan lovar att inspirera oss om trädgård i allmänhet. Och när jag nu ändå sitter på plats så fortsätter jag gärna att låta mig inspireras när det är dax för Ylva Landerholm och hennes ”Lyft fram det vackra i din trädgård – En resa genom Trädgårds-Sverige”. Hon brukar alltid få hela publiken att dra på smilbanden vilket skapar en glad och rolig stämmning, inspirerande på flera plan!

DSCF0476

Inspirerad lär jag också bli av Ninni från Luxform Lightning. Hon ska tala om ”Lys upp din trädgård!”. Just belysning i trädgården är en viktig detalj, som jag ofta glömmer bort. Fast egentligen glömmer jag inte bort, utan jag tycker det är krångligt när det måste dras el! Fast det är klart, jag vet inte heller riktigt vad som är intressant att belysa, känner mig lite vilsen. Så den tiden på seminarieprogrammet måste jag ha koll på! Det är inte bara belysning som jag inte har så bra koll på utan även orkidéer. Så när jag ändå fyller i mina kunskapsluckor kan jag dröja mig kvar och lyssna på ”Hur tar du bäst hand om dina älskade orkidéer”?

Som sagt en pralin för varje smak, chokladasken lär bli tom och jag fullmatad av kunskap! Som jag ser fram emot mässan, bara 33 dagar kvar…

Kanske gillar du:

IMG_1310IMG_6214IMG_9215

 

2 reaktion på “Föreläsningar på Rum & Trädgårdsmässan i Kista…

  1. Alltså jag måste gå minst två dagar, alla programpunkter vill jag vara med om och så vill jag gå lääääänge och se ALLA montrarna. Hoppas att de är uppställda någorlunda i raka kvarter så att det blir lätt att ”gå gate upp och gate ner! ;) så att man inte missar någon. Bra tips det där om fika och lyssna samtidigt!

    • Ja visst inser man att man behöver fler dagar… Men med bra gympaskor kan man hålla ett högt tempo ;). Det jag gillar med just Rum & Trädgårdsmässan är att den är i ett mindre och personligare format, överskådligbar! Mässhallen brukar delas av med en mittgång där det är flera inspirationsutställningar. Själv kommer jag vara redo med min kamera, som blir mitt extra-minne. Tycker det är så spännande att senare gå igenom alla foton och se inspirationsytorna i lugn och ro. Kul att du gillar mitt fika tips!

Kommentera