Ikväll 26 april FÖRELÄSNING

IMG_0508

Inreda ute – skapa en trädgård att leva i

26 April 2017

Den populära föreläsaren och trädgårdsmästaren Linda Schilén är tillbaka på Kalmar Slott och ger inspiration och designtips inför trädgårdssäsongen.

Under kvällen ger Linda enkla och konkreta tips på formgivning och arbetssätt och hur du ska tänka när det gäller val av växter. Det blir mycket inspiration hur du ska gå tillväga för att starta igång din egen drömträdgård i vår!

Linda Schilén är trädgårdsmästare, konstnär och inspiratör. Hon anordnar konst- och trädgårdskurser och har bland annat medverkat i Bygglov i TV4.

I år är det tredje året i rad som hon gästar Kalmar Slott. De tidigare föreläsningarna har varit mycket uppskattade och Gröna salen har varit fullsatt. I år har hon specialskrivit sin inspirationsföreläsning specifikt för Kalmar Slott, för att komplettera de två tidigare föredragen.

Föreläsningen startar kl. 19 och äger rum i Gröna salen. Passa på att avnjuta en soppa i Slottsrestaurangen innan. Restaurangen öppnar kl. 16.30.

Pris:

Föreläsning: 225 kr
Föreläsning & soppa: 325 kr

Biljetter:

Boka biljetter här
Eller på Kalmar Turistcenter, 0480-41 77 00

Ikväll tisdag 25 maj FÖRELÄSNING

bokomslag

Genvägar till köksträdgården

Tis 25 april kl 19.00-21.00
Plats: Trädgårdsrummet, Nyängsvägen 83, Ålsten/Bromma
Föreläsare: Linda Schilén, trädgårdsmästare & konstnär

Ur innehållet:

Att odla sina egna grödor blir allt mer populärt. Och visst är det en underbar
känsla att gå ut i trädgården och plocka ingredienser eller smaksättare till
sommarens alla grillmiddagar. Att odla eget kan således vara mödosamt
och kräva ständig uppassning. Eller?!

Nej så behöver det inte alls vara. Självklart finns det genvägar även för köksträdgården, vägar
som ger en riklig skörd även om arbetsinsatsen är minimal.

Under kvällen kommer du att få konkreta råd på sådant som förenklar ditt arbete i köksträdgården, vare sig du odlar i kruka, pallkrage eller friland. Linda kommer att ge tips på hur man fattar rätt beslut som förenklar arbetet när det kommer till grödor som ska odlas, upptäcka skadedjur i tid etc. Pris 350 kr/person inkl moms. I priset ingår kaffe/te och kaka.  Minimiantalet är 8 deltagare (max 15).

Anmäl dig per telefon till Karina Bergstrand 072-200 21 20 eller per mail info@tradgardsrummet.se Efter anmälan får du en bekräftelse på mail. När det är tillräckligt många deltagare på kursen skickas faktura ut. Anmälan är bindande om du inte avanmäler dig minst 1 vecka innan aktuellt kursdatum. Du får förstås gärna skicka någon annan om du får förhinder.

Linda Schilén är trädgårdsmästare, konstnär, författare, föreläsare och en stor inspiratör med sitt härliga uttryckssätt i tal och bilder. Linda har under det senaste året varit flitigt anlitad som växtexpert på TV4 Nyhetsmorgon och i reportage i månadsmagasin. Hon är under våren aktuell med sin nya bok ”Genvägar till köksträdgården”.

TRÄDGÅRD!

scan0012

I årets Trädgårdskatalog från Blomsterlandet inspirerar jag till odling på liten yta!

scan0013

Det kanske verkar som en utmaning att få ”stor växtkraft” på liten yta men kan man bara knepen så inser man snart att det snarare kan vara en fördel. Du har dina växter nära och kan känna dofter och skörda sallad samtidigt som du sitter vid bordet och äter. En trappa blir som en blomstrande scen där växterna kan bytas ut och på så vis ändras trappans utseende och känsla efter säsongen.

scan0015

Att odla på höjden är som alltid effektivt om man har en liten yta. Och att odla kryddorna i krukor placerade på varandra blir både dekorativt och praktiskt! Eller varför inte skippa krukan och odla direkt i påsen, som tomatplantan på bilden.

scan0017

I din närmaste Blomsterlandetbutik finner du katalogen som även är fylld med många andra läsvärda och trevliga reportage. Dessutom är den såklart fylld med massa information om växter! Ladda ner och läs den här.

Ikväll föreläsning Västerås

3

Ikväll gästar jag Stadsbiblioteket för föreläsning om Prydnadsgräs.

Plats: Stadsbiblioteket
Lokal: Hörsalen
Entré: 50 kr
Klockan: 18.30

Datum: 2017-04-20
IMG_0849
Jag har en stark förkärlek till Prydnadsgräs och anser att ingen trädgård eller plantering är komplett utan gräs! Prydnadsgräsen har varit växternas ”doldisar” under många år vilket jag tror delvis beror på att man inte vet hur man ska använda sig av dem. Under min föreläsning visar jag därför flera förslag på hur och varför jag odlar prydnadsgräs! Jag vill väcka odlarlusten hos publiken genom att visa förslag på gräsens många olika användningsområden. Jag ger konkreta tips om skötsel, odlingsvärda arter/sorter och samplanteringsförslag. Allt presenterat på ett inspirerande vis i ord och bild!

 

Västerås – jag är på väg!

Min föreläsningsturné drar vidare. Ikväll är det dags för Badelunda trädgårdsförening i Västerås. Här ska jag föreläsa om Genvägar till vacker trädgård. Ser som alltid fram emot detta – det är faktiskt lite av det roligaste jag vet i mitt jobb – att möta alla er som kommer på mina föredrag. Ser fram emot att ses!!!

Och imorgon torsdag kommer jag att berätta om prydnadsgräs på Västerås Stadsbibliotek! VI ses !!!

Primula 1

 

Tack för igår!

IMG_5218

Vilken trevlig föreläsningskväll det blev igår. Alla som lyssnade var så intresserade och engagerade. Men så mutade jag med fröer från ”Mammas höga blomma” också:)

IMG_5221

Lokalen var fylld med över 60st trevliga trädgårdsintresserade! Alltid en lika stor glädje att träffas.IMG_5220

Jag fick även möjlighet att sälja mina böcker. Det var tur jag hade fyllt på boklagret för det blev många böcker som flyttade till nya hem:)

Än en gång stort tack till Vetlandabygdens Trädgårdsvänner att jag fick gästa er med inspirationsföreläsning.

Föreläsning ikväll! Vetlanda 18/4 kl.18.00

1

Ikväll föreläser jag i Vetlanda! ”Från tomt till trädgård” är ämnet.

  • Plats: Storgatan 58, SE-574 35 Vetlanda
  • Tid: 18.00
  • Föreläsningens tid: 2 x 45 min.
  • Pris: Fika 20 kr för medlemmar och 40 kr för icke medlem.

Bild3

Plötsligt en dag står du där med en alldeles egen tomt som du ska förvandla till en prunkande trädgård – en dröm som äntligen gått i uppfyllelse!

Men herregud – var ska du börja? Då är min föreläsningen räddningen. Drömmen är säkert att redan nästa år ha en uppvuxen prunkande trädgård, och det kan vara lite svårt – men jag kan hjälpa dig att på snabbast möjliga vis nå dit. Konsten är som alltid att välja rätt växter, och ge dessa de bästa förutsättningarna. I mitt föredrag ger jag dig mängder av enkla konkreta tips på formgivning och bra tänk om val av växter och arbetssätt. Efter föreläsningen vill jag att du ska vara full av inspiration och mod till att våga starta igång din drömträdgård.

Bild4

Varmt välkommen till kvällens föreläsning!

Läs mer om tid och plats här.

Konstrunda på Överby Gård

IMG_4547

För ett par veckor sedan var jag och min mamma på konstrunda på Överby Gård.

IMG_4542IMG_4537

Vi började med att hälsa på konstnär Åsa Lundgren i hennes betongateljé. Så mycket vackert hon skapar där!

IMG_4534IMG_4541 - kopia

Två x kottar fick följa med mig hem :)

IMG_4540

Åsa är extra förtjust att gjuta av pumpor och fröställningar som hon färgar in i naturliga toner.

IMG_4557

Därefter gick vi ner till det stora huset där konstnär Birgitta Jonvall Alm visade både tavlor och keramik. Jag blev extra förtjust i hennes tavlor med fiskmotiv och den lilla grodan jag håller i min hand fick följa med hem.

IMG_4697

Visst är den söt med blommor på ryggen!

Flora manufaktur

FullSizeRender

Det är många som undrar över mina arbetskläder och vilket märke är. Flora Manufaktur! Kläddesigner Helena har verkligen träffat mitt i prick. Hon har skapat både snygga, bekväma och praktiska plagg. 

FullSizeRender - kopia

Här har jag på mig den senaste modellen, jeansoverallen! Först tänkte jag att ”Nämen den kommer aldrig sitta snyggt, kommer se ut som Mumintrollet…” Men Helena övertygade mig och jädrans så välklädd jag kände mig. Oavsett om man är lång, kort, smal eller kraftig så passar overallen utmärkt!

FullSizeRender - kopia (4)

Men ni få skynda att beställa, den finns nämligen i begränsad upplaga. På bilden har jag på mig storlek small.

FullSizeRender - kopia (3)

Titta gärna in på Flora manufakturs hemsida där kan du beställa overallen och alla andra plagg som finns i sortimentet.

Påskafton!

IMG_4920

Hoppas ni har en fin påsk! Har ni tid för lite blomsterpyssel kommer här ännu ett sätt att arrangera växter på som jag lärde mig från Blomlabbet och Fredrik Larsson. Allt som behövs är oasis, mossa, bindtråd, 2 kvistar björkris och valfria blommor.

FullSizeRender

Bordsdekorationen är klar! Kom ihåg att placera på ett fat eller bricka eftersom oasisen är blöt… Visst blev det tjusigt!