Gott nytt 2013

Om ett par timmar är det dax att skåla in ett nytt spännande år! Själv ser jag fram emot nya föredrag, trädgårdsmässor, konstutställningar och intressanta möten :) Och kanske, om allt går som jag vill, kommer ni kunna besöka mig i min nya ateljé och butik… Men tills dess önskar jag er alla ett riktigt gott nytt år!

IMG_6230

Kanske gillar du:

   IMG_0382  IMG_0405  10 december

Islyktor…

Islyktor! Bara vatten och så vackert!

IMG_0405

Först fyllde jag plastlådor med vatten och lummel sedan ställdes dom ut över natten (minusgrader). För att få till hålen för värmeljus, spolade jag lite försiktigt med en ljummen vattenstråle tills jag hade ett lagom stort hål.

IMG_0487

Det blir fint om man varierar höjderna på islyktorna!

IMG_0492

Kanske gillar du:

IMG_0141    Snöstorm  bild2

Julros…

Den stilrenaste julblomman är absolut Julrosen!

IMG_0400

En riktig skönhet är julrosen eller Helleborus som den heter på latin. Så här års säljs de i kruka och då i full blom. För att få dem att trivas bör de stå svalt inomhus, bäst trivs de runt 15 grader. Står den för varmt blir ofta bladen gula! Vattna bara när jorden börjar kännas torr ca en gång i veckan. Julrosen går utmärkt att att plantera ut i trädgården till våren efter att tjälen har släppt.

Kanske gillar du:

   IMG_0515  IMG_0376  IMG_0303

 

Del 1. Jag letade trädgård, min man letade hus…

Mitt Åkerö Åppelträd.

Mitt Åkerö Åppelträd.

Jag var bestämd, ett gammalt hus med en uppvuxen trädgård med åldriga knotiga äppelträd, det skulle jag ha! Min man tyckte jag fokuserade på fel sak, läget var viktigare. Hur skulle vi enas i våra önskemål?

org.besk 1  org.besk 2

Men tänk det gamla huset vi fann hade allt som vi sökte, rätt läge och knotiga äppelträd,

IMG_0413

Bonus var den hundraåriga blandhäcken av syrén- och schersmin som ramade in tomten.

Dessutom hittade jag fröer i källaren som den tidigare ägaren Ester, samlat in, wow! Fröerna blev jag såklart nyfiken på att så. Det visade sig ha 100% grobarhet och de slog inte bara rot i min trädgård utan även i min själ. Jag hade blivit trädgårdsfrälst!

Här är trädgården! Ja, så som den blivit efter 7 år förstås. Efter 7 år och oräknliga säckar kogödsel, barkmull, spadtag, nyplanteringar, omplanteringar…

Nej, så här såg samma plats ut! Kan ni förstå varför grannarna klagade på insyn?!

Baksidan i söderläge var inte så charmig den heller. Men den blev åtminstone inte förstörd av byggnationen. Nu kliade det i fingrarna på mig att sätta igång. Jag funderade, tänkte och skissade om och om igen innan jag satte spaden i jorden.

Här på baksidan ville jag skapa en rabatt av torktåliga perenner och kryddor. Jag började med att bygga en stenmur av ölandsten som låg spridd lite överallt på tomten, Med muren skapadejag både rumslighet och struktur. Men för att än mer förstärka rumskänslan placerade jag en portal som blev entrén in i rummet. Här skulle klematisen Summer Snow få växa!

IMG_0846

Idag växer det alldeles vilt, kantnepeta, nävor, ulleternell, lammöron, bolltistel, fjärilsbuddleja och tuvrör. Min trädgård är precis så där lagom otuktad, en äkta genvägsträdgård!

Fortsättning följer…

Kanske gillar du:

IMG_8615    IMG_7390    IMG_7758