Växtstöd

Mitt nya konstnärliga tillskott är växtstöd som jag tillverkar av armeringsjärn och järntråd. Jag gillar att dekorera min trädgård med annat än bara blommor, men måttlig vill jag tilläggat! Mina rostiga växtstöd är vackra, funktionella och de harmoniserar och kontrasterar med växtligheten.

Eftersom jag har en förkärlek till vallmofröställningar återskapar jag dem på mitt sätt!

Men jag gör även spiror…

 

…pionstöd…

…ljusmanschetter…

… och marschallhållare!

Intrresserad? Kontakta mig gärna via min hemsida www.uterummet.se eller besök min monter på Kista mässan ”Rum & Trädgård” i mars.

Gnagskydda träden med ett vackert blickfång!?

I förra veckan cyklade jag i Slottsparken i Malmö och tvärnitade när jag fick syn på det här äppelträdet med virkat gnagskydd. Oj så jag gillade det! Varför måste gnagskydd vara av svart plast? Så länge som det skyddar trädet, är av flexibelt och luftigt material kan man ju använda vad som, bara fantasin som begränsar.

Samla i hop ett gäng virkade grytlappar och ut och sy i trädgården.

Stammen blir ett fint blickfång och väcker kreativa tankar, jag lovar!

Marabouparken i Sundbyberg

Ett par gånger om året besöker jag Marabouparken i Sundbyberg, inte bara för att jag är lokalpatriotisk och trivs bäst i min hemkommun utan för att parken är vacker och har en annorlunda och spännande historia. Kanske en histora som fler företag borde inspireras av…

Parken var ursprungligen Sundbybergs Gårds park men då Marabou förvärvade tomten 1916 kom parken att förfalla. I samband med att man ansökte om rivningstillstånd för den gamla gården ställdes krav från kommunledningen att parken skulle återställas samt för evigt upplåtas till sundbybergarna för rekreation. Marabou, som låg långt framme vad gäller personalvård, ordnade så att parken även blev en rekreationspark för personalen på Marabou.

Parken utformades, med den gamla parken som förebild, mellan 1937 och 1955 av trädgårds- och landskapsarkitekten Sven Hermelin. Marabou har inte längre någon verksamhet i Sundbyberg längre och parken ägs av Sundbybergs stad sedan 2006

Stora gräsytor blandas med perennrabatter och överallt finns soffor placerade som tillåter en att både vila och blicka ut över parken.

  Chelone obliqua

Sköldpaddsört  Chelone obliqua och Eupatorium purpureum

Hemliga gångar leder in mellan väldiga rhododendronbuskage och skapar en spännande kontrast mellan öppna och slutna ytor.

2008 utsågs Marabouparken till Sveriges vackraste park!

År 2009 påbörjades arbetet att bygga en underjordisk konsthall i den östra delen av parken, den invigdes den 28 augusti 2010. I anslutning till den finns en restaurang som under sommaren har en fin uteservering med utsikt över parken.

Parken har en samling på 16 skulpturer.

Marabouparken är väl värt ett besök!

Spindelben, eller?

Jag tycker det är spännande när växter triggar igång fantasin! Som den här ormbunken jag först gillade men när jag såg luftrötterna genom kameralinsen inte var alls lika trevlig längre…

…då upptäckte jag likheten med spindelben! Usch!

Intresserad av fler läbbiga växter? Ett tips är att besöka nätbutiken brutala blommor.

Som trädgårdsmästare borde jag självklart veta namnet på ormbunken, men icke!?!