TV4 Nyhetsmorgon

IMG_5524

Ännu ett trevligt besök i Nyhetsmorgon! Det var visserligen ett par veckor sedan jag besökte TV4 men här kommer bilderna.IMG_5525

Många saker som ska med även om det bara är 9 minuter i rutan…

IMG_5520

Jag och allt gödsel är redo i kulisserna. Dagens ämne, ett väldigt viktigt sådant, gödsel. Vi gödslar inte bara våra växter utan även jorden. Här ska ni få ett tips när det gäller natur kontra konstgödsel och var man ska använda vad. Naturgödsel används främst i jorden när vi gräver och odlar i den och konstgödsel i krukor eller slutna odlingskärl.

IMG_5522

Bästa programledarparet Tilde och Peter! Alltid intresserade, nyfikna och positiva. En fröjd att jobba med dem.

IMG_5556

Efter en intensiv morgon i TV4 -huset är det skönt att vila ut utanför växthuset på Överjärva Gård.

Tack Blomsterlandet för alla fina växter. Tack Bric a brac och Flora Manufaktur för snyggaste kläder!

Om en vecka, den 24 maj är jag gäst igen.

TRÄDGÅRD!

scan0012

I årets Trädgårdskatalog från Blomsterlandet inspirerar jag till odling på liten yta!

scan0013

Det kanske verkar som en utmaning att få ”stor växtkraft” på liten yta men kan man bara knepen så inser man snart att det snarare kan vara en fördel. Du har dina växter nära och kan känna dofter och skörda sallad samtidigt som du sitter vid bordet och äter. En trappa blir som en blomstrande scen där växterna kan bytas ut och på så vis ändras trappans utseende och känsla efter säsongen.

scan0015

Att odla på höjden är som alltid effektivt om man har en liten yta. Och att odla kryddorna i krukor placerade på varandra blir både dekorativt och praktiskt! Eller varför inte skippa krukan och odla direkt i påsen, som tomatplantan på bilden.

scan0017

I din närmaste Blomsterlandetbutik finner du katalogen som även är fylld med många andra läsvärda och trevliga reportage. Dessutom är den såklart fylld med massa information om växter! Ladda ner och läs den här.

Blomlabbet Nordiska Trädgårdar 2017

IMG_4886Det var tredje året i rad som Nordiska Trädgårdar arrangerade Blomlabbet ”En jordnära workshop”. Sponsor var Blomsterlandet! IMG_4977

Under mässans fyra dagar var det helt fullbokat! Otroligt roligt och en riktig succé!

IMG_4953

Extra roligt att blandningen av workshop lockade alla åldrar!IMG_4903 - kopiaIMG_4908IMG_4905 - kopiaIMG_4904 - kopiaIMG_4906IMG_4909

Jag höll i sommarblomskrukan, köksträdgårdskrukan och fläta i kornell. Emma Kronborg från Rackarungens höll i ”Häxans örtkruka”, Fredrik Larsson från Bloem höll i ”Floristens bordsdekoration” och Niklas Vestin i ”Hortensiakrukan”

IMG_4918

Det är något extra när man får blanda sin egen jord och lära sig om olika ingredienser som behövs för att skapa de bästa växtförutsättningarna. Under ledning av jordexpert Niklas Vestin fick deltagarna blanda antingen en surjord eller basisk, beroende på vilken färg de ville att deras hortensia skulle övergå till, blått eller rosa.IMG_4895

Jag var en engagerad moderator och workshopsledare. Jag talade så mycket att jag efter helgen tappade rösten! Oops!

IMG_4901

När deltagarna skulle skapa sin köksträdgårdskruka var det många som höjde på ögonbrynen när jag berättade att vi förutom att plantera en körsbärstomatplanta även skulle använda oss av nylonstrumpor, 2 st miniatyr lerkrukor och våtrums-sanitets-fog?!? Men allt klarnade vartefter… Smarta lösningar är orden!

IMG_4952

Fingerfärdighet och pysslighet fick man öva på under Fredrik Larssons florist workshop! Jösses så mycket fint som skapades!

Fotgraf: Anders Kronborg

Fotgraf: Anders Kronborg

Under ”häxan” Emma Kronborg från Rackarungens kokades både minnesvin och antibakteriell handspray.

Stort tack till Nordiska Trädgårdar, Blomsterlandet, alla ledare, besökare, mässvärdinnor för det här året! Nästa år (vågar jag nästan lova att vi) är tillbaks igen!

 

Föredrag i Skellefteå

Äntligen så ska jag få komma upp till Skellefteå och hålla föredrag! Det ska bli så spännande – och jag vet att det är många som kommer för att lyssna. Jag kommer berätta om ”Genvägar till köksträdgården” och ”Genvägar till vacker trädgård” med fokus på ”starta igång trädgården” efter vintern. Platsen är Blomsterlandets butik i Skellefteå kl 18 imorgon torsdag! Jag hoppas att vi ses då!

bokomslag

Nyhetsmorgon 29 mars 2017

IMG_4745

I morse gästade jag Nyhetsmorgon med frosttåliga vårblommor. Klicka på någon av bilderna så kommer du till klippet:) IMG_4746

Tilde och Peter var som alltid intresserade och positivt härliga! Jag hoppas att du som tittade fann det både intressant, lärorikt och inspirerande.

IMG_4742

En kruka full av toffelblommor!

IMG_4767

5 i top frosttåliga växter:

  1. Gyllenlack, Erysimum
  2. Spetsmössa, Tiarell
  3. Ranunkel, Ranunculus
  4. Luktviol, Viola odorata
  5. Toffelblomma, Calceoralia Calynops

 Övriga växter jag hade med mig:

  • Magnolia, Magnolia
  • Narcisser, Narcissus
  • Klöver, Trifolium
  • Alunrot, Heuchera

IMG_4764

Tack till Nyhetsmorgon för denna gång hoppas jag få komma åter! Tack också till Blomsterlandet för lån av krukor och växter samt Floramanufaktur och Bric-a-brac för de fina kläderna:).

Klippet finns här

Nyhetsmorgon januari

IMG_3336

Onsdagen den 18:e januari gästade jag , Ester och alla växterna från Blomsterlandet Nyhetsmorgon!IMG_3340

Men det var inte vilka växter som helst, nejdå! Här är det städpatrullen! Luftrenande växter som fredskalla, svärmorstunga, ampellilja och blankbräken!IMG_3343

Vill du titta på klippet finns det här: Nyhetsmorgon klipp

Tack till Blomsterlandet för sponsring av växter och Bric a brac för den fina klänningen!

Vinterns blommor

Fågelmat i små lerkrukor

Det var någon som sa att vinterns blommor, det är småfåglarna. Så sant, de väcker liv i trädgården! Jag gör egen fågelmat av kokosolja som jag blandar med olika fröer och några torkade äppelskivor. Därefter fyller jag små lerkrukor med blandningen och hänger upp i körsbärsträdet som jag har utsikt på från vardagsrummets öronlappsfotöljer.  Titta gärna in på Blomsterlandets hemsida där jag visar hur jag gjort.

Gäst i Nyhetsmorgon 5 oktober

img_1745

I onsdags var jag inbjuden att gästa Nyhetsmorgon för att prata om höstfägring i kruka med Tilde och Peter (ett av fyrans många fantastiskt härliga programledarpar). Som alltid går det undan och minuterna går allt för fort, så mycket mer man vill hinna säga. Missade du klippet finns det här Trädgårdsmästare Linda Schilén gäst i Nyhetsmorgon 

img_1686

Det var mycket som skulle förberedas dagen innan och jag vill säga ett extra stort tack till Blomsterlandet där alla växter och krukor kommer ifrån. Så mycket vackert det finns i butikerna nu, man blir så inspirerad att göra om hela hemmet och altanen!nyhetsmorgonkrukan

Så här blev krukan! Fylld med höstfägring, alunrot, penningblad, prydnadsgräs, cyklamen och cyprcesse. Dekorerad med äpplen på blompinnar!