Påsk…

 

IMG_0033

Jag gillar tidlösa blomsterarrangemang. Jag menar sådana som inte skriker efter uppmärksamhet utan snarare lockar till nyfikenhet.

IMG_0028

Här har jag gjort min egen tolkning av ”påskriset” som jag vill ska passa in i mitt hem snarare än att bli ett tillfälligt utropstecken med skarpa rosa och turkosa fjädrar.

IMG_0051

Jag har satt ihop det växter jag hade hemma med några otroligt vackra kungsängsliljor från Ulriksdals Slottsträdgård.

IMG_0045

Jag gillar liljornas skira bladverk! IMG_0125

Igår när jag var förbi bilverkstaden (den bästa som finns!!! Solna Saab Service!) hittade jag den här underbara gamla Texaco burken i deras skräphög. Vem kunde tro den skulle få ett nytt liv på finaste vardagsrumsbordet?!? IMG_0092

Utanför orangeriet växer två stora hundraåriga lönnar och av dem ”lånade” jag några kvistar, tyckte deras knoppar flirtade så bra färgmässigt med rosten och kungsängsliljorna.

IMG_0030

Kanske gillar du:

IMG_7390IMG_0258IMG_0023

Ulriksdals Slottsträdgård…

bild1Äntligen har jag väckt odlarlusten på riktigt! Tack Ulriksdals Slottsträdgård! Ett bättre ställe att väcka lusten på finns nog inte. Ett ord som sammanfattar Ulriksdal: GENERÖST. bild5

Så vad menar jag med generöst? Jo Ulriksdal erbjuder det mesta inom trädgård och välkomnar alla! I växthuset vid entrén finns det mängder av lökar och snittblommor att förföras av. bild13

Och trädgårdsbutiken är fylld av vackra prydnadsföremål och krukväxter. Känner att jag vill ha allt! bild16

Växthusen står öppna för alla att gå in i! Här kan du välja krukväxterna direkt från borden. Men herregud vilken av alla kornettblommor ska jag välja!?! bild12

I Orangeriet erbjuds självplock av tulpaner…bild10

…och samma dilemma infinner sig, herregud vilka ska jag välja!?!

Kanske gillar du:

IMG_0413målad tulpanIMG_1448

Maj-Lis Pettersson…

Förra veckan anordnade Ulriksdals Slottsträdgård en kurs med min STORA idol inom trädgård, Maj-Lis Pettersson. När hon talar om växtsjukdomar och skadedjur blir jag som trollbunden. Hon får varenda gallkvalster, sköldlus och öronvivel att bli till spännande små varelser!

bild

Just ämnet växtskydd är centralt inom trädgård. För vare sig du jobbar professionellt eller är hobbyodlare så är sannolikheten att du ska drabbas av olika växtsjukdomar bara en tidsfråga. Så hur ska man gå till väga för att förebygga, identifiera och bekämpa dessa ohyror!? Det är just det Maj-Lis är expert på, växtskyddsexpert! I många år arbetade hon på SLU men är numera pensionerad och ägnar sig bland annat åt föreläsningar. Hon har skrivit åtskilliga böcker inom ämnet och den hon rekommenderar till hobbyodlaren är Skydda din trädgård. Själv recenserade jag boken i ett tidigare inlägg i höstas om mina personliga favorit boktips.

IMG_7660

Varje vecka under april-september finns även Maj-Lis Pettersson med i Sveriges Radios Odla med P1. Eftersom jag sällan har tid att lyssna ”live” så är jag flitig användare av SR appen och lyssnar när jag vill. Men vet ni, jag glömmer tid och rum när Maj-Lis börjar svara på lyssnarfrågorna. Just denna gång befann jag mig körandes på motorvägen och råkar gasa en aningens för mycket och uppfattar inte att jag passerat hastighetsbegränsningen! Inte förrens jag ser polismotorcykeln i backspegeln… Jag fick behålla körkortet men Maj-Lis goda råd blev dyra!

Kanske gillar du:

IMG_7620StjärnflockaIMG_4173

 

 

Ulriksdals butiksmonter på Hem & Villa

Slottsträdgården Ulriksdal hade en snygg butiksmonter som bemannades av Fanny! Här fanns att köpa växter, lökar och inredningsdetaljer. I en del av montern fanns Trädgårdsdesignerna Aurelio och Malin på plats för att ge snabb trädgårdsrådgivning.

Mustiga höstfärgen plommon var temat.

Hinner man inte få ner lökarna i jorden kan man alltid skapa lök stilleben i höga glasvaser. Kanske nåt för mina röda och gula lökar i köket!

I en av visningsfriggebodarna hade Ulriksdals skapat en djungeloas!