Tiden går fort när man har roligt…

Ja ha då var det över, Rum & Trädgårdsmässan alltså! Så tråkigt å ena sidan men så skönt å andra, att äntligen få tid att smälta alla intryck!

IMG_0119

Svårt att tänka sig att en halvtimma innan var en mässhallen full av besökare! Får mig att tänka på en Cirkusföreställning, så spännande när strålkastar ljuset är på och så alldagligt det blir när det släckts…

1

Men nu är våren här och kom ihåg, tiden går fort när man har roligt, så börja njut av den redan nu!

Kanske gillar du:

IMG_0075IMG_0066IMG_0006

Mina personliga favoriter…

Jag har några montrar/utställningsytor som jag blivit lite extra förtjust i på Rum & Trädgårdsmässan. Dessa två är Norrby Trädgård och Rydells.

IMG_0030

Norrby Trädgårds monter/utställning kändes så komplett. På en minimal yta har de lyckats skapa både en trädgård ute och ett ”växthus” inne, spännande.

IMG_0034

De har använt fina material och en vacker blå färg som fond, jag njöt av att kliva in i deras växthusbutik!

IMG_0067

Rydells gillar jag för dess historiska stolthet och alla härliga pärlhyacinter som stod på bilflaket, min favorit vårblommande lök!

IMG_0075

Kanske gillar du:

IMG_1973IMG_1935IMG_0796

 

Det här vill jag ha…

Idag har jag fönstershoppat på Rum & Trädgårdsmässan och hittade många saker som jag verkligen ville ha!

IMG_0008

Hos Anna i Silverdal hittade jag två saker!

IMG_2041

Det första var dessa små frögranater!!! Tänk så busigt att kasta iväg dem på någons trista baksida… och upp kommer vallmo eller förgätmigej!

IMG_0006

Hos Anna fanns även dessa smaskiga vattenslangar i turkost och rosa!

IMG_0011

I textilformgivaren Lena Nyströms monter blev jag kvar länge, som jag gillade hur hon klär in saker och ting i stickat.

IMG_0018

Speciellt gillade jag trädgårdsredskapen och…

IMG_0016

…fröburkarna!

IMG_0090

När jag ändå är inne på att ”klä in” så fastnade jag direkt för Fresh Energys trädgårdskläder, designade av Sylvia Danielsson!

IMG_0101

Jag gillade färgerna, formerna och de genomtänkta detaljerna!

IMG_0055

I Blomsterlandets monter fanns förutom massor av fina julrosor olika ljuvligt doftande ljus, ni kommer väl ihåg årets trend: DOFT!

IMG_0084

De här silikonlöven blev jag också väldigt förtjust i för att skapa mönster när jag själv gjuter i betong. Finns att köpa hos Former!

IMG_0049

En annan trädgårdsprodukt jag gillar  är Guldkannan, som är flera gånger praktiskt. Två saker i ett, både potta och näring till växterna. Speciellt användbar tänker jag om man har en kolonistuga där toaletten kan ligga långt bort…

IMG_0028

Det här badkaret blev jag så förtjust i, gillade mosaik mönstret skarpt! Ett badkar som passar en trädgårdsälskare, tillverkat av Mosaic Sweden!

Kanske gillar du:

IMG_2027  IMG_1975  IMG_1935

 

Inspirationsytorna på Rum & Trädgårdsmässan…

Igår när mässan hade stängt för dagen tog jag och min kamera en vända i lugn och ro för att spana in årets inspirationsytor. Det var en härlig blandning av färgteman, kreativt i grönt, tuff graffit i neoni, trygg skog i brunt, stilrent i vitt, drömmar i rosa och betong i grått. Jag låter kreatörenas egna beskrivningar guida er…

IMG_1991

 

Ösmo Plantshops Orkidédrömmar hade en poetisk beskrivning, så vacker och tänkvärd.

IMG_1986

Ösmo Plantshop är ett familjeföretag och på bilden finns super trevliga mamma Elisabeth!

IMG_2003

IMG_1996

IMG_2051

IMG_2053

IMG_2046

IMG_2045

IMG_2036

IMG_2038

IMG_2031

IMG_2027

IMG_2032

IMG_2034

Sist ut är skogens inspirationsutställning…

IMG_2023

 

 

Fullsatt föredrag…

Jag tror bestämt att alla ville veta vilka trädgårdsmästarens genvägar var! Så när det var dax för min föreläsning var det fullsatt!

IMG_1935

Mitt stora bekymmer var att hinna berätta om dem! Normalt talar jag i 90 minuter men här på Rum & Trädgårdsmässan hade/har jag bara 20 minuter att disponera… I morgpn talar jag klockan 16:00.

Välkommen, i god tid innan och paxa en plats ;)

Kanske gillar du:

textIMG_1887kantbeskärning

Mässan öppnades med trendspaningar…

Systrarna Bråding, Allt om Trädgårds Viveka Ljungström, Bosse Rappne och Erik Hjärtform öppnade årets Rum & Trädgård med sina personliga trendspaningar för trädgårdsåret 2013!

IMG_1913

För Ulrika och Carina Brydling, som driver restaurangen på Åhléns City är helheten i matlagning oerhört viktigt. Enligt dem börjar matlagningen redan på bondgården eller i växthusen. Deras motto är ekologiskt och närodlat. Så hur löser dom detta när de driver en restaurang mitt i city? Jo genom ekologisk stadsodling. Deras trendspaning är således att stadsodlingen är här för att stanna! IMG_1903

Under pressfrukosten bjöd systrarna på ljuvligt god smoothie av morotsjuice,rödkål och gurka till detta ett surdegsbröd med pesto och en vaniljyogurt med krispigt god musli. De tipsade om företagen Ekodirekt, och Saltåkvarn där de gärna handlar sina råvaror.

IMG_1897Bosse Rappne hade liknande trendkänslor som systrarna Brydling, stadsodling och gerilla gardening. Han passade även på att ge sin personliga syn på mässan nämligen att den är lagom stor! Lagom stor för att i lugn och ro hinna se alla montrar och upptäcka intressanta detaljer!

viveka

Allt om Trädgårds Viveka Ljungström talade om 7 tydliga trender:

  1. Stadsodling! Se staden som en lösning och inte som ett hot! Vi är många som kan jobba gemensamt med odling i kollektiv till skillnad från landet där bonden arbetar ensam… Ett intressant företag är Plantagon som bygger växthus ovanpå kontorstak i städerna.
  2. Multifunktion! Möbler och växter ska ha flera funktioner. En växt ska vara både vacker och kunna ätas och en kompost ska även kunna fungera som en sittmöbel.
  3. Barret kommer tillbaka! Efter att buxbomsdöden drabbat våra trädgårdar blir barrväxterna perfekta ersättningsväxter, speciellt Idegran som går utmärkt att beskära.
  4. Dofter! Trädgården ska dofta och det även på vintern! Plantera katsuror eller balsampopplar tipsade hon.
  5. Viveka tror också på det stora trädets återkomst! Var inte rädd för att plantera en ek, även om trädet blir både högt och stort, om 200 år… Äsch lämna jätte
     bekymret till nästa generationer, menade hon med glimten i ögat. Hon var oroad över att det inte kommer finnas höga träd i framtiden eftersom det planteras så många låga träd i våra villaträdgårdar.
  6. Djur i trädgården! Allt från bin, fjärilar, igelkottar och höns till kompostens alla små mikroorganismer för gud så många djur det finns där i, grunden för min hobby! menade Viveka. Hon tror också att dammar kommer bli än mer populära, vatten i trädgården lockar till sig både paddor och ödlor.
  7. ”Ännu mera pengar, husets värde ökar om du har en välskött gräsmatta…” Hon menade att husägare i allmänhet blivit mer intresserad av att ha en välskött trädgård för investeringens skull.

IMG_1975
Skogsmästaren och inredningssnickaren Eric Hjärtform tror på närproducerat och återvunnet! Själv använder han virke som han tagit tillvara från ödetorp i Småland, som annars skulle ha rivits och eldats upp.

Kanske gillar du:

Tidningskruka 2IMG_5040IMG_6488