Islyktor…

Islyktor! Bara vatten och så vackert!

IMG_0405

Först fyllde jag plastlådor med vatten och lummel sedan ställdes dom ut över natten (minusgrader). För att få till hålen för värmeljus, spolade jag lite försiktigt med en ljummen vattenstråle tills jag hade ett lagom stort hål.

IMG_0487

Det blir fint om man varierar höjderna på islyktorna!

IMG_0492

Kanske gillar du:

IMG_0141    Snöstorm  bild2

Julros…

Den stilrenaste julblomman är absolut Julrosen!

IMG_0400

En riktig skönhet är julrosen eller Helleborus som den heter på latin. Så här års säljs de i kruka och då i full blom. För att få dem att trivas bör de stå svalt inomhus, bäst trivs de runt 15 grader. Står den för varmt blir ofta bladen gula! Vattna bara när jorden börjar kännas torr ca en gång i veckan. Julrosen går utmärkt att att plantera ut i trädgården till våren efter att tjälen har släppt.

Kanske gillar du:

   IMG_0515  IMG_0376  IMG_0303

 

Muffins till fåglarna…

Mamma har du bakat muffins?!? Vilken besvikelse när barnen upptäckte det var till fåglarna och inte till dem.

IMG_0410

Jag smälte ett paket cocosfett (i en plastbunke) i micron och blandade sedan i äppelbitar, solros- och hampafrön. Sedan klickade jag i blandningen i muffinsformar och lät stelna över natten. Jag la också i ett snöre som upphängning.

IMG_0413

Jösses så dom blev uppskattade! Nu får jag nog baka smaskiga saffransmuffins till barnen…

Kanske gillar du:

5äppel     IMG_0506IMG_0303

Äppelpyramid…

Den vackraste julröda färgen finns på äpplen! Ville därför använda mig av dem på något sätt, visa upp dem.

Jag hade faktiskt ingen aning om vad jag skulle göra. Materialen jag hade hemma fick styra. 

Jag använde mig utav olika sorters torkade frukter och kottar, lummel, mossa, oasis och grillspets pinnar i trä.

Jag började med att skära till oasisen till en pyramidform.

Sedan trädde jag fast äpplena på trä grillspetten och fäste jämnt runt om pyramiden. Tips är att sätta de minsta äpplena högst upp och de största längst ner så blir formen jämnare.

Visst blev det effektfullt! Och så vansinnigt enkelt att göra!  Vackert med snön som ligger pudrad på granriset.

Äppelpyramiden blir ett fint och välkommnande blickfång!

Kanske gillar du:

          

Hyacinten min favorit julblomma…

Ju närmare jul desto mer dekorerar jag mitt hem. Senaste tillskottet är ett blomsterarrangemang med blåvioletta hyacinter, lummel och rostig kruka.

Det enkla blir det vackra i mina ögon och hyacinterna får det att dofta jul! Visste du att Hyacinten är tillsammans med Amaryllisen och Julstjärnan den blomma som vi förknippar mest med jul här i Sverige. Förr i tiden handlade det om stor planering  för att få den att blomma precis till jul, medans nu finns det fördrivna lökar i mängder att köpa, allt vi behöver göra är att ta in den i värmen så blommar den inom någon vecka.

Så här tar du hand om dina hyacinter på bästa sätt:

Vattna sparsamt men låt inte jorden torka ut. Helst vill hyacinten stå kallt, så ställ den gärna svalt på natten så minskar du risken för att den ska ränna iväg och blomma över alldeles för snabbt. Du kan med fördel placera den i uterummet eller på en inglasad balkong. All näring som hyacinten behöver finns i löken, därför klarar sig hyacinterna fint med bara vatten.

Kanske gillar du: