Säkra perenner…

En kock säger att bra råvaror är A o O för att lyckas i köket. En trädgårdsmästare säger att bra perenner är A o O för att lyckas i trädgården. Bra perenner är sådana som är friska, robusta, fyller ut bra i rabatten och framförallt är lättskötta. Kort sagt en perenn som du inte behöver pyssla med (jo, gödsel vill den ha) den blomstrar ändå!

Trädgårdsnäva                  

Under mina föreläsningar i ämnet ”Trädgårdsmästarens genvägar…” ger jag förslag på flera olika, näst intill självskötande perenner. Rätt val av perenn blir i sin tur en genväg till vackrare trädgård, utan tidsödande pjosk.. Fiffigt och enkelt va!?!

Bilderna: Trädgårdsnävan Geranium ‘Rozanne’,kantnepeta Nepeta x faassenii

  

Jag vet vilka som är de säkra perennerna, frågan är hur ni ska veta? Jo, genom att snegla på offentliga planteringar, rondeller eller i parker. Där finns dom nämligen!Varför? Jo, för här har landskapsarkitekter planerat rabatterna för att hålla nere skötselkostnaderna. Skulle du inte känna igen dem eller kan namnen, plocka upp telefonen och fota! Visa sedan fotot för trädgårdsmästaren på handelsträdgården så plockar han/hon fram växten.

Bilderna ovan: kärleksört, funkia, astilbe

  

Ett annat tips det är att gå in på perennagruppens hemsida och titta på Årets perenner. Eller ladda ner min växtlista med personliga favoriter.

Växtlista säkra perenner av Linda Schilén. 4 Robusta perenner bloggen

Bilderna ovan: löjtnantshjärta, stjärnflocka, höstanemon

Kanske gillar du:

Rådjurs familj…

 

Årets perenn!

Daglilja Hemerocallis har utsetts till Årets Perenn!

Motiveringen lyder: Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen i alla lägen!

Perennagruppen består av ett 15-tal företag som odlar perenner. Med deras samlade kunskap och erfarenhet väljs årligen en perenn ut som har särskilt värdefulla odlings egenskaper.

Syftet är att lyfta fram trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets Perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Årets Perenn har blivit en stor succé och dessa växter är vad jag kallar ”säkra kort”.

Titta gärna på mina andra personliga favoriter bland ”säkra kort” i växtlistan.

 

 

Friväxande häck

Nu på hösten är en utmärkt tid att plantera häckväxter! Jag kan därför inte låta bli att fortsätta min ”predikan” om genvägar i trädgården. Själv har jag satsat på en näst intill skötselfrihäck dvs en friväxande! På det viset har jag minskat min trädgårds-tids-brist. Jag väljer bort de som måste formklippas (liguster, måbär etc) Längst ner i inlägget finns en växtlista på bra friväxande sorter.

Medans min granne klipper sin Liguster häck si så där 3-4 ggr/säsong så ligger jag i hängmattan eller tar en fika i bersån och njuter av syrénens blommning… För min häck gallrar jag bara en gång på våren och tar jag bort de äldsta skotten.

Tänk på att lika hög som häcken blir efter 10 år lika bred blir den, så ge den rätt utrymme från början.

Växtlista på friväxande häckar av Linda Schilén  1 Friväxande häckar bloggen 

 

 

 

Rådjursfamilj finnes!

Vet inte om jag ska bli glad eller arg över min infyttade rådjursfamilj?! Jag menar dom har förmodligen valt att bo i just min trädgård för att den är så mysigt ombonad och skyddad. Det vill säga precis så som jag vill ha den och då har jag lyckats, eller!?

 Men av någon märklig anledning äter dom inte mina växter! Smakar, det gör dom men skövlar inte. Och det är egentligen inte så märkligt för i min trädgård växer sådant som de mindre föredrar. Jag har alltså valt ”rätt växter”. Generellt undviker rådjur sådant som i deras tycke ”luktar illa” och de är alla våra kryddväxter som lavendel, kantnepeta, stenkyndel m.m. Sist i inlägget finns en växtlista på andra växter rådjuren undviker.

Skyddat läge! Det tog en stund innan jag såg henne…

Här kan vi passa på att leka någon av lekarna ”Vart katten är katten (Gösta)” eller ”Vem såg vem först”.

Trist för den här lilla killen men inget gott att äta, jag får behålla både alunrot, bergenians blad, klematisen Pauls Farges Summer Snow och prydnadsgräset!

Lista på växter mindre omtyckta av rådjur Uterummet