SEMESTER STÄNGT

Tällberg

Äntligen semester och ledighet. Jag älskar verkligen mitt jobb men att pausa från måsten och ta dagen som den kommer, umgås med familjen och vänner det är lyxigt och återhämtande. 29 augusti är jag tillbaks och då startar också höstens konstkurser (som är fullbokade).

I höst har jag många saker på gång, Hem, Villa & Bostadsrättsmässorna i STHLM och GBG, Bokmässan i GBG, föreläsningar runt om i landet, besök i Nyhetsmorgon och i november startar årets julkurser i växthuset (håll utkik här på hemsidan i september då tiderna läggs ut).

Ha en fortsatt trevlig sommar!

På söndag finns jag på Ursviksdagen i Sundbyberg!

Välkommen till Ursviksdagen!


11 maj 2017

Söndagen den 21 maj är det återigen dags att fira Ursviksdagen som fyller 10 år. Ett perfekt tillfälle att träffa dina vänner och grannar och ha kul tillsammans på hemmaplan. Mycket är sig likt från tidigare år, men det blir också spännande nyheter. Vi håller tummarna för sol och fint väder, men med tanke på vårt ortsnamn kan vi så klart ha skoj i både ur och skur!

Platsen för Ursviksdagen är som vanligt Kymlingeskolans gård samt de intilliggande gatorna Mönstringsvägen och Ladugårdsgatan. De gemensamma aktiviteterna börjar klockan 11 och avslutas runt 15-tiden. Scenen på skolans gård är navet i firandet. Här uppträder Sundbybergs musikskola, Sundbybergs dansstudio, Älvkvarnsskolans kör samt sångerskan Eli Palm.

scenen_nyhet

Det blir många roliga aktiviteter under dagen, bland annat:

 • Ponnyridning för de små
 • Ursvikståget för alla lokförar-wannabes
 • Glass och frukt till barnen från ICA Järvastaden
 • Vid odlingslådorna lite längre bort på Ladugårdsgatan leder Trädgårdsmästar-Linda Barnens plantskola, säljer växter och ger goda gröna råd även till vuxna
 • Nära odlingslådorna ligger också våra fina bikupor, där Filip från Bee Urban surrar om hur den goda Ursvikshonungen blir till varje år
 • Bli Ursviks ansikte utåt – vi söker vanliga härliga Ursviksbor i alla åldrar som modeller

train_nyhet

För den som vill äta lunch, fika eller handla lokalt finns flera goda alternativ:

 • Hamburgare
 • Korvstånd
 • Vegan Schmegan säljer mat från sin foodtruck
 • Martinas smaskiga bakverk
 • Skolklass 1B från Kymlingeskolan säljer våfflor och dricka
 • Lokala företagare visar upp sina produkter, bland annat skönhetsexperterna från Beauty4Life och inredningsbutiken Telling Stories
 • Passa på att köpa allt från gott knäckebröd till fina konsthantverk

mat_nyhet

Flera viktiga lokala aktörer informerar:

 • Sundbybergs stad berättar om kommunens framtidsplaner
 • Bostadsutvecklarna i Ursvik visar upp sina projekt
 • Tvärbanan-projektet informerar om utbyggnaden till Ursvik
 • Sundbybergs stadsnät berättar hur du kan få snabbare Internet

bostadsprojekt_nyhet

Till Ursviksdagen välkomnar vi alla som har flyttat hit eller är på väg att göra det, och även alla som bara är nyfikna på ett av Stockholms mest spännande bostadsområden. Ingen anmälan behövs – det är bara att dyka upp och ha kul så länge du känner för det.

Varmt välkommen önskar Stadsbyggnadsprojektet Ursvik!

Trädgårdsfest i Örebro 20-21 maj

1

I helgen är det Trädgårdsfest i Örebro och jag är inbjuden att tillsammans med Tony Johansson leda ett härligt gäng deltagare att bygga en trädgårdsinstallation mitt i staden.

Från förra årets Trädgårdsbatalj som var en tävling mellan två lag tar Tony Johansson och Linda Schilén ett nytt grepp om aktiviteten och formar om den till Trädgårdsinstallationen.

Tio deltagare kommer att vara med och utforma Trädgårdsinstallationen under Örebro Trädgårdsfest. Installationens tema är ”torka” för att belysa Örebros vattenbrist och den kommer att synas hela sommaren vid Örebro slott, utanför Turistbyrån.

Tony Johansson, vinnare av SVT’s Trädgårdskampen 2014, och Linda Schilén känd som trädgårdsexperten på Nyhetsmorgon, TV 4 handleder deltagarna i utmaningen.

Plats: Örebro slott, utanför Turistbyrån

Tid: 10.00 – 14.00

3

Jag ser så fram emot helgen och att få medverka på Trädgårdsfesten!

Pilflätingskurs 17 juni!

IMG_5586

Nu är lagret med pil välfyllt inför vårens kurser! Söndagen den 21 maj kommer Lidingö Trädgårdssällskap till växthuset för ett par timmars flätning. Den 17 juni är det dags igen då håller jag kurs i växthuset,  6 platser kvar. Boka din plats här!

IMG_5580IMG_5581

I förra veckan höll jag kurs hos Trädgårdsrummet i Bromma. Det var lite kylslaget men när vi kom igång var det ingen som hade tid att tänka utan koncentrationen var hög!

Struktur i trädgården

IMG_5329

En av årets stora trender inom trädgård är vintergröna växter. Jag förstår verkligen varför och har själv förespråkat formklippta vintergröna växter länge. Bland annat skrev jag i min förra bok ”Genvägar till vacker trädgård” om hur viktiga dessa är för att skapa en struktur i trädgården under alla årstider.

IMG_5322

Äppelträden på gräsmattan fick inramning av buxbomhäcken. De ger ett välvårdat intryck.

IMG_5320IMG_5323

Först grävde jag bort grässvålen runt trädet. Därefter gödslades jorden med ko och hönsgödsel.

IMG_5325IMG_5327

Därefter var det dags för det roliga, plantering! Jag satte buxbomsplantorna med en plantas mellanrum. Efter bara ett par veckor kommer plantorna ha vuxit ihop till en tät häck. Då är det tid för beskärning och att samtidigt ta sticklingar. Jag har många platser i trädgården som behöver struktur!

 

Imorgon kommer jag till Nyhetsmorgon

Imorgon är det dags igen för mig att besöka Nyhetsmorgon på TV 4!. Jag kommer att prata om frosttåliga växter. Nu tror många att våren verkligen har kommit efter helgens värmerekord, men icke, plötsligt slår kylan till igen och det är minusgrader.

Men var inte orolig! Det finns fina tuffingar som tål lite frost. Bland annat: Balkansippa, tusensköna, förgätmigej, jordviva, viol, julros, plättar i luften, murgröna, tulpaner, pärlhyacint, snödroppar, kungsängsliljor m fl.

IMG_7765